3 Perkara Wajib Untuk Memiliki Website

by | website

Pada zaman internet ini, website memainkan peranan penting dalam penyampaian maklumat selain daripada media sosial. Ramai syarikat dan individu yang ingin memiliki website sendiri tetapi tidak mempunyai pengetahuan yang cukup untuk memilikinya. Kepada anda yang ingin memiliki website sendiri, ini adalah 3 Perkara Wajib Untuk Memiliki Website:

Hosting

Hosting adalah tapak untuk website anda. Website anda perlukan sebuah komputer yang beroperasi dengan sambungan internet selama 24 jam tanpa henti untuk membolehkan website anda dihubungkan ke dunia internet . Sekiranya komputer berkenaan “mati” maka, website anda tidak akan dapat diakses. Sekiranya anda ingin menggunakan komputer sendiri, kos nya sangat tinggi kerana anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut seperti internet berkelajuan tinggi, kos elektrik, kos maintanance komputer, gaji pengurus server dan lain-lain.

Bagi menyelesaikan masalah ini, terdapat banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan hosting ini. Mereka mempunyai server(komputer) yang berprestasi tinggi untuk tujuan hosting ini. Dengan ini, anda tidak perlu pening kepala untuk “host” website anda dan kosnya sangat murah berbanding anda “host” pada komputer sendiri.

Nama Domain

Kalau rumah anda ada alamat, begitu juga website. Nama domain diperlukan bagi memudahkan para pelawat mengingati alamat website kita. Anda pasti biasa dengan google.com atau facebook.com, inilah contoh nama domain. Nama domain untuk website ini pula adalah siberlancer.com. Terdapat beberapa jenis nama domain yang biasanya berakhir dengan .com .net .com.my .edu .org dan lain-lain lagi. Selalunya bagi blogger atau syarikat, kebanyakannya menggunakan .com dan .net . Kalau bagi Sekolah/Institut Pengajian Tingggi, .edu menjadi pilihan.

Anda wajib membeli nama domain untuk memiliki sebuah website dan secara purata harga nama domain ini adalah dari RM60/setahun hingga RM150/setahun tetapi ia boleh juga mencecah ribuan ringgit kerana namanya yang unik (Macam Harga No Plat Kenderaan, makin unik, makin mahal).

Website

Kalau anda biasa dengar WordPress, inilah maksud website yang diperlukan. Bahasa lainnya ialah Content Management System (CMS). Terdapat pelbagai jenis website yang berada di internet tetapi kami sarankan anda untuk menggunakan WordPress kerana WordPress adalah website yang paling banyak digunakan secara meluas di internet. Lebih kurang 26% website yang ada di dunia ini meggunakan WordPress .

Kalau anda google wordpress, anda akan menemui 2 jenis wordpress iaitu WordPress.com dan WordPress.org dan wordpress yang kami maksudkan di sini adalah WordPress.org. Anda boleh baca Perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org untuk mengetahui mana yang terbaik untuk anda.

Rumusan

Apa yang boleh disimpulkan disini adalah, anda perlu 3 perkara ini , hosting, nama domain dan website untuk membolehkan anda layak untuk memiliki website. Jika anda tiada salah satu dari perkara ini, impian anda untuk memiliki website tidak akan kesampaian. Sekiranya anda anda mempunyai syarikat atau berniaga, anda wajib untuk memiliki website ini adalah 7 Sebab Perniagaan di Malaysia Memerlukan Website.

Jika artikel ini bermanfaan, jangan lupa share kepada rakan-rakan anda

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *